Teddy Maci kórház

A Teddy Maci Kórház egy nemzetközileg elismert program melyet különböző országok orvostanhallgatói valósítanak meg. Svédországból indult és immár 33 országban működik sikeresen. Hazánkban először Pécsett indult el a program 2002-ben, és azóta egyre nő a népszerűsége.
A játékos program keretében a gyerekek megtanulhatják az orvosi vizsgálat menetét és eszközeit, megismerkedhetnek az orvosi környezettel, ezáltal a valós helyzetben kevésbé izgulnak, és csökken a félelmük, szorongásuk. Ehhez nincs másra szükség, mint a macijukra, vagy bármilyen más kedvencükre, aminek kitalált betegségét speciálisan képzett macidoktorok és doktor nénik segítségével együtt megvizsgálják és meggyógyítják. Az állandóan jelenlévő fehér köpeny és a „csúnya, félelmetes eszközök” pedig egy idő után már fel sem tűnnek nekik.

Fontos alapköve a játéknak, hogy nem a gyerekek, hanem macijuk beteg így az orvosi vizsgálatot mindig kívülről kell szemlélniük. A bátrabbak viszont akár maguk is kipróbálhatják hogyan kell az eszközöket használni (pl. sztetoszkóp). Különleges felszereléseinknek köszönhetően az érdeklődők akár egy egész „maci-műtétet” is el végezhetnek, egy erre speciális műtőben, öltözékben miközben a testben rejtőző szervekkel és azok működésével is megismerkedhetnek.

Céljaink:

• a fehér köpenytől és az ártalmatlan orvosi eszközöktől való félelem feloldása, enyhítése,
• bizalom kiépítése a gyermek és az orvos között,
• az orvoslás jótékony hatásának tudatosítása,
• a felelősségre nevelés a mackó gondozáson, gyógyításon keresztül,
• az orvostudomány iránt fogékony gyermekek érdeklődésének megőrzése, kedvcsinálás,
• egészségre nevelés és prevenció, a veszélyes élethelyzetek elkerülésére.

További információkhttp://aok.pte.hu/