Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

                  

Az Európai Bizottság a magyar elnökség idején, 2011. március 28-án tette közzé az új „Fehér Könyvet”, amely 2020-ig határozza meg a legfontosabb közösségi közlekedéspolitikai feladatokat. Az új Fehér Könyv – a 2001-2010-es évek feladatait tartalmazó elődjéhez hasonlóan – kitér a közlekedés és a szállítás valamennyi módozatára, a fejlesztés lehetséges és szükséges irányaira, és közlekedésbiztonsági törekvések is helyet kaptak benne. Az új „Fehér Könyv” céljai sorában megfogalmazza többek között azt is, hogy a közúti baleseti halálozást 2050-re szinte nullára kell csökkenteni. E céllal összhangban az Európai Unió arra törekszik, hogy 2020-ra felére csökkenjen a közúti sérülések száma.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2016-ban 1,76 %-kal nőtt a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma. Pozitív változást jelent, hogy a súlyos sérüléssel járó balesetek száma 5%-kal csökkent az előző évhez képest.

A rendőrség 2017-ben is kiemelt figyelmet fordít a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek és a balesetben elhalálozott személyek számának, valamint az ittas állapotban történő járművezetés csökkentésére, a passzív biztonsági eszközök használatára, a kerékpárosok, gyalogosok és idősek biztonságos közlekedésére.

Céljaink elérése érdekében elsősorban az alábbiakra fektetünk hangsúlyt:

  • a baleset-megelőzési propaganda új eszközeinek keresése és azok kihasználása;
  • már működő és új projektek menedzselése (Kerékpáros Iskola Kupa, Közlekedik a család vetélkedő stb.);
  • vakáció kezdetére, iskolakezdésre időzített kampányok, vetélkedők nyugdíjasok részére;
  • a sajtószolgálattal együttműködve a helyi írott és elektronikus médiákban, valamint a Facebook oldalunkon folyamatos balesetmegelőzési kommunikáció, különös tekintettel a passzív biztonsági eszközök használatára, az ittas vezetés megelőzésére, illetve a gyalogos-balesetek, a kerékpáros- és motorkerékpáros balesetek megelőzésére, a sebességtúllépésre, a fáradtságra visszavezethető balesetek visszaszorítására, valamint a járművezetőket érintő jogszabályváltozásokra;
  • az általános iskolás alsó tagozatos korosztály helyes közlekedésre nevelésére irányuló széleskörű tevékenység folytatása (közlekedésbiztonsági napokon, egészségnapokon, vetélkedőkön és egyéb rendezvényeken);
  • együttműködés a Polgárőrséggel, mint fő stratégiai partnerrel (rendőrök és polgárőrök részére versenyek szervezése, rendezvényeken, kampányokban való közös részvétel).

 

A résztvevők részére az alábbiakkal állunk rendelkezésre:

- Baleset-megelőzési tanácsadás;
- Baleset-megelőzési videoklipek vetítése;
- Közlekedési szerencsekerék, puzzle, KRESZ horgászat;
- KRESZ-teszt kitöltés gyalogosok, kerékpárosok és személygépkocsi-vezetők részére;
- Alpha Pro Robot bemutatása.

További információ:
http://www.police.hu/ugyintezes/szerv/orszagos-rendor-fokapitanysag/bara...