„Orca”, az energiatakarékos autó

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a régió mérnökképzésében kiemelkedő szerepet tölt be, lefedi a műszaki egyetemi képzés kínálati palettáját, az építészet területén kiegészíti azt a művészképzéssel. Az építészmérnöki, építőmérnöki, gépészmérnöki, ipari termék és formatervezői, környezetmérnöki és villamosmérnöki szakon valamint az informatikai tudományterületen a mérnökinformatika képzésben szerezhetnek hallgatóink diplomát.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán a Pollack Eco Team által fejlesztett Orca autó különlegessége, hogy elektromotoros meghajtásához részben saját fejlesztésű hidrogén-üzemanyagcella szolgáltatja az elektromos áramot. A csapat a legjobb eredményt hidrogéncellával a 2014-es versenyen 144km/kWh (1400 km/l benzin egyenértékben) érte el. 2015-ben a Shell Eco Marathonon akkumulátoros kategóriában (azaz a korábbi évekkel ellentétben nem hidrogénnel) 300 km/kWh eredményt ért el a csapat.

A PTE kutatóműhelyében nemcsak az üzemanyagcellás fejlesztések folynak, a teljes karosszériát is helyben készítették. A fejlesztés az összes fontos kutatási területet lefedi, így az elektronikai hardverfejlesztés, a programozás, az adatgyűjtés, sőt az áramlástani és az anyagfejlesztési kutatásokat is. Nézze meg élőben a 32 kg-os szénszálas kompozit karosszériát, az autót, amely képes 1400 km megtenni 1 liter benzinnel (átszámítva). Érdekes látvány az áramlástanilag optimalizált forma is.

További információk:
https://mik.pte.hu/
https://www.facebook.com/ptemik/