Véradás

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben. Éves szinten 11–13 ezer véradóeseményt szerveznek. A véradások szervezése mellett a véradók megbecsülése, a lakosság véradásra buzdítása és a véradás ügyének népszerűsítése is a feladatuk. A világ első és egyben legnagyobb humanitárius szervezetének (Nemzetközi Vöröskereszt) tagjaként, 1881 óta segítik a rászorulókat idehaza és határainkon túl.

A Magyar Vöröskereszt véradás szervezési tevékenységét az Országos Vérellátó Szolgálattal való szakmai partnerségben végzi. A véradás folyamatában az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai azok, akik leveszik a vért, majd a véradás után elvégzik a kötelező vizsgálatokat és különböző vérkészítményeket állítanak elő. A véradás pontos előfeltételeit is az OVSZ határozza meg szigorú orvos szakmai feltételeknek eleget téve.

Véradó lehet mindenki, aki:

 • egészségesnek érzi magát
 • az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolványod és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is.) feltétlenül szükséges
 • rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ kártya szükséges!)
 • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves
 • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
 • a véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező.

A véradás menete:

 1. Megadod személyi adataidat a regisztrációhoz (fényképes igazolvány, lakcím – és TAJ szám szükséges) kitöltesz egy kérdőívet egészségügyi állapotodról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványod, a lakcímkártyád és a TAJ- számod feltétlenül szükséges. Első regisztrációkor csak eredeti TAJ kártyát vagy annak fénymásolatát fogadják el!
 2. Külföldi állampolgár esetén útlevél, lakcímet igazoló hatósági dokumentum, vagy magyar lakcímkártya, magyar TAJ-kártya vagy az EU- ban elfogadott egészségbiztosítási igazolás szükséges.
 3. Elfogyasztasz egy-két pohár folyadékot.
 4. Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.
 5. Kényelmesen elhelyezkedsz a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Még 5 perc pihenő!

A rendezvény napján sok szeretettel várjuk önzetlen véradóinkat a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Szepesy utcai épületében 10.00 - 16.30 között.

Magyar Vöröskereszt

Szociális segítségnyújtás
Törvényben meghatározott alaptevékenységük, a hátrányos helyzetű emberek segítése. Szociális szolgáltatásaik 19 megyében és Budapesten egyaránt elérhetőek. A szociális segítségnyújtást szakemberek és önkéntesek bevonásával valósítja meg a szervezet.

Katasztrófa-készenlét és válaszadás
Katasztrófa felkészülés, válaszadás és helyreállítás. A felkészülés, mint a reziliencia kulcsa, beépül minden katasztrófavédelmi projektjükbe. Feladatuk a lakosság felkészítése az esetleges katasztrófákra.

Keresőszolgálat
Az egyik legnagyobb emberi szenvedés abból a bizonytalanságból fakad, ha elszakadunk hozzátartozónktól, és nem tudjuk, mi lett a sorsa. Ebben a helyzetben segít a Vöröskereszt keresőszolgálata.

Elsősegélynyújtás
A szervezet alapvető feladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése és az elsősegélynyújtás népszerűsítése.

Menekültügy
Menekültügyi segítő tevékenységeik a rendszerváltás idején kezdődtek. A területen végzett aktivitásaik: családegyesítés, befogadó-helyeken szükségletfelmérés, adományosztás, pszichoszociális segítségnyújtás,  esetenként integráció, nyelvoktatás.

Ifjúsági munka
A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt missziója a magyar ifjúság céljainak és érdekeinek képviselése, mind hazai, mind nemzetközi szinten. Elősegítik a fiatalok életének és egészségének védelmét, biztosítják a jövő mozgalmát.

Egészségnevelés
Egyik fontos célkitűzésük a lakosság egészséges életmódra nevelése, az egészség védelme. Ennek megvalósítása és közvetítése érdekében kontrollszűréseket végeznek, illetve részt vesznek közösségi és helyi programokon.

További információk: https://www.facebook.com/mvkbaranya/